kweepeer

De kweepeer is een harde groen gele tot gele vrucht. Afhankelijk van de soort is de vrucht bedekt met een dun laagje ‘vilt’.Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd. Enkele soorten geven na het koken mooi rood vruchtvlees. Deze kleur doet het vooral goed in gelei.

De kweepeer smaakt van nature zuur en is zonder bereiding niet eetbaar. De vrucht is erg hard en kan lastig zijn om door te snijden. De vrucht bevat veel pectine, met name de pitten.

Koek met appel-peer-kweepeermoes

VLIER

De vlier, latijnse naam Sambucus,  zie je in mei en juni veelvuldig in de Hollandse bermen bloeien met mooie witgele bloemschermen. Prachtig om te zien en nog heel gezond ook, vooral bij hooikoorts, vastzittende hoest en verkoudheidklachten. De smaak is bijzonder met tonen van muskus, vanille en honing. Pluk de schermen als ze mooi uit zijn en wat gelig met stuifmeel. Ongewassen gebruiken, dus vermijd het plukken langs drukke wegen. Knip de groene steeltjes zoveel mogelijk weg en gebruik ze vers in een siroop of gelei, of gedroogd in de thee. In de herfst kun je de rijpe rode bessen oogsten voor sap of jam. Vermijd de onrijpe bessen of het rauw eten ervan, vanwege de licht toxische werking.

Vlierbloesem siroop

AARDPEER

De aardpeer is familie van de zonnebloem en bekend om zijn eetbare knollen. Van januari tot maart zijn ze het best te oogsten en ze hebben een zachte, zoete nootachtige smaak die doet denken aan artisjok. Ook zijn ze rijk aan gezonde stoffen zoals natrium kalium en inuline dat heel goed is voor de darmflora. Je kunt de aardpeer koken (voor in soep of stamppot), bakken (in roerbak) of rauw geraspt gebruiken als salade (met een dressing van walnootolie) of in de yoghurt of smoothie of verwerkt in aardpeercrackers met daslook en speenkruid.

Aardpeercrackers-daslook Aardpeerchips

SHIITAKE PADDENSTOELEN

De shiitake (spreek uit: sjie-ie-taake) is een eetbare paddenstoel met een krachtige smaak: nootachtig en kruidig. De paddenstoel groeit op bomen, en wij kweken ze op eikenstammetjes. De van oorsprong Japanse naam is afgeleid van die groeiwijze: shii is de boom waar hij vaak op groeit, take betekent paddenstoel). De shiitake heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel eiwitten, vitamine D en een immuunverbeterende werking. Door de vele voedingsvezels is het een weldaad voor de darmen. Een hele veelzijdige eiwitbron in vegetarische gerechten, om te roerbakken of te verwerken tot een supergezonde bouillon.

Shiitake-bouillon

Grote brandnetel

Naast dat brandnetel (Urtica dioica) een zeer belangrijke waardplant is voor verschillende soorten vlinders, is brandnetel ook een super food voor ons! Deze inheemse veelvoorkomende vaste plant zorgt bij uitwendig gebruik misschien voor huidirritatie, maar werkt inwendig juist als een authentieke genezer. Brandnetels zijn rijk aan verschillende vitamines (A, C, E en K), calcium en ijzer. Ze zijn een boost voor je immuunsysteem!

Romige brandnetelsoep Lente pesto

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een vaste plant en komt oorspronkelijk uit Japan. Hij wordt tot de meest invasieve exoten van Nederland gerekend. Door zijn slechte imago zijn we haast vergeten dat het een hele gezonde en geneeskrachtige groente is. Japanse duizendknoop is rijk aan vitamine A, mineralen en resveratrol. De jonge scheuten smaken naar rabarber, wat niet zo gek is omdat ze familie zijn, en ook het blad en de wortels kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden.

Japanse duizendknoop sap

Rimpelroos

Rimpelroos (Rosa rugosa) is een in Nederland algemeen voorkomende verwilderde struik die zijn oorsprong kent in China, Japan en Korea. Hierdoor soms minder geliefd, maar een geweldige drachtplant voor bijen en hommels. De rode rozenbottels van de rimpelroos zijn eetbaar en bevatten veel vitamine C. Ze dragen hierdoor bij aan een goede weerstand. Maar ook de bloemblaadjes kunnen geconsumeerd worden en zijn gezond.

Fruitleer

REUZE SPRINGBALSEMIEN

De reuze springbalsemien (Impatients glandulifera) is een eenjarige plant die wel drie meter hoog kan worden. Zij ontleent haar naam aan de zaden die wegspringen als je tegen de rijpe zaaddozen aanstoot, wel 800 per plant. Door deze snelle verspreiding wordt ook deze plant tot de invasieve exoten van Nederland gerekend. De beste bestrijding is het oogsten van de bloemen en de zaden, die samen met de zaaddozen in z’n geheel in de pesto kunnen. Lekker in combinatie met bloem en blad van de Oost-Indische kers en de kleine blaadjes van de sedum. Want “If you can’t beat it, eat it”!

Pesto van springbalsemien